Coromandel, 10, 11 en 12 september
De volgende dag zakten we weer af naar het zuiden. We weken af van de route die een paar dagen eerder in omgekeerde richting hadden afgelegd om in Matakohe naar het Kauri and Pioneer Museum te gaan. We zagen hier hoe mooi kauri-hout is en wat een mooi materiaal de hars van de kauri's, kauri gum, is. Er werden mooie sieraden van gemaakt. We vervolgden onze weg, reden om/door Auckland heen richting de Coromandel Peninsula. Het was slecht weer, jammer! We kwamen terecht in een B&B in Whitianga. Maar daarvoor zagen we in het Twin Kauri Scenic Reserve nabij Tairua aan de oostkust van het eiland voor het eerst echt hoe imposant de kauri's zijn. Het zijn bomen met een hele dikke stam, die tientallen meters hoog kunnen worden en pas na 800 jaar volgroeid zijn. Van het oudste exemplaar, met een omtrek van 13 meter, veronderstelt men dat ie 3000 jaar oud is.
In de B&B, waarvan we de naam niet terug kunnen vinden, maar die we nog zo voor ons zien met het mooie uitzicht over de baai, waren we onder de indruk van de efficiënte manier waarop een stel uit Singapore hun foto's geordend hadden op hun notebook. Zover waren wij in die tijd nog lang niet. We hadden net onze eerste digitale camera, waarvan we de gebruiksaanwijzing in het vliegtuig nog moesten lezen. De baai waarop we uitkeken was Cooks Bay. Kapitein Cook hees hier in 1769 voor het eerst de Britse vlag op Nieuw Zeelands bodem en eiste het gebied op namens koning George III.
Even ten zuiden Whitianga is de Hot Water Beach. Op dit strand komt door thermale activiteit op bepaalde plaatsen stoom uit het zand omhoog. Je kunt zo je eigen warmwaterbad maken. In de B&B konden we een schep lenen om dat te proberen. Het regende pijpenstelen, toch wilde Jan gaan graven, echter zonder resultaat. Het bleek dat "we" op het verkeerde moment aan het graven waren, blijkbaar hadden we dat moeten doen toen het eb was.
We bekeken ook the Cathedral Cove. Dit waren bijzondere rotsformaties op het strand, toeristisch, maar mooi.